Život s narcisem

31.07.2012 12:34

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda lze nějak změnit člověka narcistu, podle článků o narcismu to není možné pokud sám neuzná, že touto poruchou trpí a nezačne chodit k psychologovi. Nebo zda mám pochytat dost sil a rozejít se sním. Žiji už sedm let s takovýmto mužem a čím dál víc toho mám plné zuby. Narodil se nám teď v březnu syn, já jsem si naivně myslela, když jsem zjistila, že jsem těhotná, že ho to změní a ustoupila od plánovaného rozchodu. Bohužel je pořád stejný, nejhorší je, že to má vliv na celou mojí rodinu, my jsme neznali co je to lež, přetvářka a závist, pořád se před ním člověk musí přetvařovat. Doma se bojím na cokoliv zeptat, co by bylo proti němu, protože pak je tu hodina křiku o tom jak já jsem špatná a bohužel já jsem dost citlivý člověk a hodně mě to psychicky deptá. Teď jsme ještě díky němu dost zadlužení, protože si napůjčoval peníze od kdekoho a vracet se mu nechce. Nepochopí absolutně, že pokud si půjčí a tomu dotyčnému zavolá a omluví se, že mu nevyšlo vrátit mu to a že se s ním může domluvit na splátkách, že ten dotyčný bude rád aspoň za to, protože se mu tak jeho peníze vrátí. Ne, on bude dělat haura, pomluví toho kdo mu půjčil jakej je to hamoun a dál dělá jako by nic. Já to pak potají splácím, protože se domluvit umím. Říct mu to nemůžu, to by byl zas oheň na střeše. Spíš jsem se měla asi poradit, jak se s ním rozejít, protože na to nějak nemám sílu, když má svůj dobrý den, tak je úžasný, samozřejmě ho ale musím chválit. Jednou jsem se už s ním pokusila rozejít, ale udělal děsnou scénu, že se zabije, což už teď vím, že by neudělal, ale taky mi pak v jedné hádce řekl, že kdybych se s ním chtěla rozejít, tak že neodejde, řekla jsem, že vyměním zámky a on,že vykopne dveře. Vím, že by mě neuhodil ikdyž už to tak párkrát vypadalo, zaťal pěst a praštil vedle mě do zdi, a když jsem chtěla odejít, že se nemíním hádat,tak mě prostě nepustí a bohužel zatarasí dveře svým tělem dokud se to nevyřeší. Ale asi bych radši snesla nějakou facku než tohle. Teď mám malinkýho syna a kvůli němu musím tenhle život nějak dát do kupy, jen mám strach co bude, svojí rodině nemůžu říct, že mám strach, hned se do mě pustí, že ho mám vyhodit,ale jim se to řekne. Můžete mi prosím zkusit poradit jak se z téhle situace můžu dostat? Protože díky těm člankům o narcismu je to celý on a už bohužel i ze zkušenosti s ním vím, že ho nezměním.

***

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Chápu, že vám je těžko. Nyní, když máte nově narozené dítě potřebujete ve svém partnerovi oporu, kterou, jak se zdá, nenacházíte. Pokud váš partner skutečně trpí narcistickou poruchou osobnosti (to je odborný termín pro narcismus), tak je skutečně málo pravděpodobné, že se změní. Porucha osobnosti se vyznačuje tím, že jeden povahový rys výrazně převyšuje druhé. U narcistických osobností to může být sebestřednost, touha být dokonalý a být obdivován, což může být spojeno s ponižováním a degradováním druhých. Jelikož to on sám vnímá jako povahový rys, přijde si v pořádku a v nepořádku vidí své okolí. Málokdy se tedy rozhodne navštívit terapeuta, protože on sám si myslí, že je zcela v pořádku, nemá tedy důvod někam chodit. 

„Narcisti“ bývají také zdatní manipulátoři, což jste již zažila sama na vlastní kůži. Může tedy vyhrožovat i sebevraždou, jak píšete. Ve skutečnosti totiž trpí vlastní nedokonalostí, a proto si myslí, že opouštět může jen on, nikoli partnerka jeho. Pokud ho opustí partner, připadá si nedůležitý a nedokonalý. To vše nepíši, abyste ho litovala. Naopak, cítíte správně, že s člověkem, který trpí poruchou osobnosti se velmi špatně žije. Správně zmiňujete, že jeho vliv má často dosah i do rodiny. Ptáte se, jak se s ním rozejít. Je dost pravděpodobné, že s ním nebude snadná domluva, což už máte vyzkoušené. V každém případě mějte připravené místo, kam můžete vy i s dítětem okamžitě odejít bydlet. Nebylo by možné s takovým partnerem po rozchodu žít na jednom místě a čekat, až si něco najdete. Pokud máte pocit, že by vás jakkoli ohrožoval nebo vám znemožnil odejít, připravte si už své věci předem. Mějte oporu ve své rodině. Pokud byste se partnera bála, požádejte je o spolupráci. Domluvte se např., že se jim do nějaké doby po rozchodu ozvete, a pokud to neuděláte, ať jedou za vámi. V době rozchodu dejte hlídat vaše miminko rodičům, pokud je to možné.
 
Nechci, aby tento scénář rozchodu vyzníval moc katastroficky. Můj názor je, že všechny výhružky, které váš partner říká, jsou pouze výhružky a žádné dveře by nevyrážel. Jen říkám, že je lepší být připravena, abyste pak nenarazila na zbytečné komplikace. Důležité je ještě to, že se připravte na manipulaci ze strany partnera. Zkuste mluvit jasně a nezapojovat se do argumentační hry, kterou s vámi možná partner rozehraje výčitky, apod.
 
Vím, že to asi nebude lehké, ale věřím, že to zvládnete, jen se musíte pevně rozhodnout. Myslete na dobro sebe a svého dítěte. Mimo to, tak, jak se chová k vám, tak  by se choval k vašemu dítěti. Promyslete tedy dobře, jakou budoucnost chcete sobě i dítěti připravit. Je to jen na vás.
 
Hodně sil a štěstí
 
Mgr.Tereza Zahrádková