Žárlivost

01.02.2014 10:06

Dobrý den,je mi 20 let a mám problém s velkou nedůvěrou vůči partnerovi,ke které mám důvody.Už jednou jsme spolu byli ale po 3letech jsme se rozešli,tedy spíš on se mnou s tím,že si chce teď užívat,jenže ani ne za 3 týdny začal být s novou.Po čase rozešli.Po roce jsme se dali znovu do kupy,ale já trpím obrovskou nedůvěrou.Mám strach, že to udělá znova a pokaždé,když jde někam beze mně se velmi doma trápím.Párkrát jsem udělala i menší scénu,ale jelikož nechci zničit vztah snažím se to dusit v sobě,ale pak se tím užírám a špatně se mi na cokoliv soustředím.Chtěla bych získat důvěru zpět,zbavit se žárlivosti ale nevím jak.Chtěla bych odbornou radu,protože sama už to špatně zvládám.Děkuji

***

Dobrý den,
chápu, že se trápíte a ráda byste s tím něco dělala. Bohužel není žádná kouzelná odborná rada,  kterou byste si přečetla a jako mávnutím kouzelného proutku by se vše vyřešilo. Vaše důvěra k partnerovi je značně narušená. Obnovení důvěry bude vyžadovat více času a také Vaší vlastní i vaší společnou práci na této oblasti. Doporučila bych Vám propátrat z čeho z minulosti vyplynula situace rozchodu. Ptejte se partnera, co ho vedlo k jeho chování. Co mu vadilo, co chybělo, co potřeboval? Jak to cítí ve vztahu nyní? Zjistěte co nejvíce o tom, jak můžete  společně podobné situaci v budoucnu předejít. Byly nějaké signály? Co jste již změnili nebo ještě musíte oba dva změnit, aby se to již neopakovalo?
Je nějaká věta, či myšlenka, která Vám pomáhá, která Vás dokáže uklidnit? Pokud ano, pokuste se ji posilovat. Hlavní cestu ale vidím v tom, abyste si posílila vlastní sebevědomí a sebedůvěru. Žárlivost často vychází z našeho nízkého sebevědomí. Pokud pochybujeme o věrnosti partnera, o tom, že o nás stojí, pochybujeme o naší vlastní hodnotě. Tu právě je potřeba posílit. Když si budeme více věřit, nebudeme se muset tolik obávat, že by nás partner opustil kvůli někomu jinému.
Zvýšení sebevědomí a pocitu vlastní hodnoty je náročné, ale je rozhodně možné. Změnu nelze očekávat přes noc, ale pokud se budete sama sobě věnovat, úspěchy v podobě spokojenějšího prožívání a větší sebedůvěry se budou postupně dostavovat. Každému vyhovuje něco jiného, možnosti jsou různé: široká nabídka knih zaměřující se na sebevědomí a zvýšení pocitu vlastní hodnoty,  seberozvojové semináře, či přímo individuální terapie u odborníka (psycholog či psychoterapeut), kde máte dostatek času a prostoru na tomto tématu kontinuálně pracovat. 
V případě potřeby můžete naši poradnu kdykoliv kontaktovat.
Přeji hodně štěstí.
Mgr. Martina Frintová