Vrátit se?

16.01.2014 08:11

Dobrý den,
zkusim svůj pribeh schrnout do par vet. S přítelem jsme byli rok a pul. Rok bylo vse skvele a byli jsme stastni. Poslední pulrok ale zacly hadky a ja si rikala, jestli je pritel ten pravy ( hadky jsem inicovala ja, protože jsem mela pocit ze do vztahu davam vic nez on)pak jsme se opravdu hadali každý tyden, vse si vyrikali,par dni byl klid a pak zase hadka,a takhle se to tahlo. Pred tremi tydny jsem pritelovi vlezla do zprav a co jsem tam nasla,tak me srazilo na kolena. Nasla jsem tam tri konverzace se slečnami, vim ze si s nima jen psal,ze se s nima nevidel a nedoslo k nicemu, ale stejne me to hrozne ranilo a vztah jsem ukončila. Pritel vedel jak mam nastavenou neveru,ikdyz slo jen o virtualni,tak vedel,ze jakakoliv nevera znamena konec. jenze místo toho abych se ujistila v tom ze to není partner pro me,tak jsem si uvědomila jak moc ho miluju a nechci o nej prijit, ze ho miluju i s jeho chybama. pritel se ted snazi, prosi, říká ze si vse uvedomil a ze vse bude jinak. planovali jsme spolecnou budoucnost-bydleni, deti...me je 26 a priteli 28...a nevim jak dal. chtěla bych se k nemu vrátit,ale odpustit mu nemuzu. nejde mi to. citim hroznou zradu,ja do toho vztahu dala vse. pritel říká,ze o nic neslo,ze ja jsem zena jeho života a ted mi to chce vse dokázat. nevim co mam delat. dekuju mockrat za odpověď a preju hezky den. K.

***

Dobrý den, K.,

děkujeme za Váš dotaz. Z dotazu je zřejmé, že Vám na příteli velmi záleží. Nyní jste v situaci, kdy jste se rozešli, ale Vy jste si uvědomila, že Vám chybí a zvažujete, že byste se k němu vrátila. 
Vnímám zde důležitá dvě témata. Jedním z nich je odpuštění partnerovi za konverzaci se slečnami. Píšete, že byste se chtěla vrátit, ale odpustit mu nemůžete. Co konkrétně Vám brání? Co by to znamenalo mu odpustit? Dokážete si tedy představit, že spolu budete, i kdybyste mu neodpustila? Bylo by to pro Vás možné situaci přijmout  s tím, že odpouštět zatím nebudete? Chápu, že Vás chování Vašeho partnera naštvalo, zklamalo, a možná i vyvolalo nedůvěru a pochybnosti do budoucna. Vašemu vztahu by ale neprospívalo, kdybyste se k tomu často vraceli, přítel by byl zahrnován výčitkami a Vy byste trpěla obavami a pochybnostmi. Dokázala byste k němu mít opět důvěru a fungovat ve vztahu bez výčitek a obav? Co byste pro to potřebovala?

Neméně významné je zjistit, co Vás vedlo k dlouhodobé nespokojenosti ve vztahu. Píšete, že jste pochybovala, jestli je ten pravý, iniciovala hádky...  Pokud Vy sama neporozumíte tomu, co Vás k tomu vedlo, a společně s partnerem nezapracujete na změně chování vás obou, je velmi pravděpodobné, že se hádky budou opakovat. Pokud se budou opakovat hádky, hrozí riziko, že by se mohla opakovat i celá tato situace. Věřím, že v hádkách není dobře nikomu, ani jednomu z vás, každý se s tím ovšem vyrovnáváte jinak. Byla by škoda, aby zopakovalo, že přítel bude opět volit únik do komunikace s nějakou jinou ženou. 

Bohužel není v možnostech online poradny věnovat se těmto tématům hlouběji a kontinuálně. Pokud chcete vztah udržet a pracovat na něm, doporučila bych Vám vyhledat odborníka - psychoterapeut, psycholog,  se kterým se můžete hlouběji a kontinuálně věnovat přijetí a zpracování svých emocí, porozumění příčinám své nespokojenosti a pochybností, zjištění potřeb Vašich i Vašeho partnera, hledání toho, co můžete oba změnit, aby jste se cítili ve vztahu lépe. 

Držím palce!

S pozdravem
Mgr. Martina Frintová