Úzkostné stavy

19.09.2014 13:49

Moj problem začal ked som začala uživat antikoncepciu začala som sa divne citit a tak som si stale zistovala že čo to može byt stale som bola napeta , nervozna , nevedela som spat a nechutilo mi jest. Teito stavy som mala skoro nepretžite a tak som vysadila antikoncepciu. Uživala som ju dva tyždne. Pracujem na dva smeny denna a nočna tak som musela ist na pn aby som sa z toho niako dostala . Počas pn som bola aj u psychologa ked som spomenula že som uživala antikoncepciu tak povedala že stakymi uzkostymi stavmi sa stretava často s tych tabletiek a tak mi odporučila autogenny trening ten pomože na niaky čas a potom znovu ma prepadnu tie obavy že teraz ked nastupim do roboty zase to bude rovnako zle a že to nemusi byt stych tabletiek a že sa z toho nedostanem.Odkedy som vysadila tie tabletky prešli dva tyždne a tieto stavy mam stale. Obavam sa že by to nemuselo byt stych tabletiek. Byvam z priatelom sama ked sme spolu je to v poriadku ale ked som sama tak sa nad tym tak zaoberam a som taka napeta a nervozna. Ako sa tych obav a napetia natrvalo zbavit?....Suto vobec uzkostne stavy??

***

Dobrý den,

Z vašeho dopisu vyplývá, že se chcete dozvědět jakousi „diagnózu“, tu vám však bohužel takto na dálku nemohu poskytnout. Dozvídám se, že se váš problém týká nejasného napětí, stresu a úzkosti. Zda tento problém souvisí s antikoncepcí, by dovedl říci spíše psychiatr. Nyní mě napadá mnoho otázek, které si zasluhují zodpovězení. Zeptejte se sama sebe: Měla jsem tyto stavy již někdy dříve? Stalo se v době, kdy jsem začala brát antikoncepci něco jiného, co mi mohlo způsobit stres? Mám obavy z něčeho konkrétního nebo jde o nejasný nepříjemný pocit?

Zmiňujete, že s přítelem, kde se pravděpodobně cítíte bezpečně a v pohodě tyto stavy nezažíváte, avšak o samotě, kdy máte „jakoby“ čas myslet na špatné věci se tato úzkost opět dostavuje. To naznačuje, že váš problém může souviset s vaším prožíváním a možná životním stylem. V tomto případě bych doporučovala vyhledat psychoterapeuta, který vám pomůže se ve vašich pocitech zorientovat, pomůže nalézt odpovědi na výše zmíněné otázky a pokusí se s vámi nalézt řešení, proto abyste žila spokojenější život.

V případě potřeby se můžete obrátit i na naši poradnu.

Bc.Dima Salibová