Úmrtí domácího mazlíčka

31.07.2012 22:06

Dobrý den,
před 14 dny nám umřela15letá kočička a my se s partnerem nedokážeme s touto situací psychycky srovnat. nebyla jen zvíře, byla naší součástí.Nechali jsme si pelíšky, mysky, jako by se nic nestalo a nechali udělat krásnou foto. Bohužel, jsme ve stavu smutku a vln pláče, které nás nečekaně zaskakují a my si nedokážeme pomoci. nechce se nám vracet se domů, špatně spíme a rána jsou katasrofální, protože to uvědomnění si, že už tu není, nás zase tlačí zpátky do postele. Chtěli bychom to nejraději zaspat, ale fungovat musíme. Každou činnost kazíme, nic nás nebaví a každý z nás se chodí vybrečet tam, kde ho ten druhý nevidí.Zůstan nám kocourek, její brácha a i on smutní a i kvůli němu jsme nechali vše tak, jako by tu kočička stále byla. Nedokážeme se těch věcí zbavit, bojíme se, že na ni zapomeneme.Jak s tohoto smutného kruhu ven? Mou náhražkou se stala témeř posedlost po hledání stejné kočky.
Poraďte prosím.

***

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Truchlení po zvířeti je přirozené a je zapotřebí pár dní než se s tím vyrovnáte. Zaujalo mě, jak píšete, že jste si zanechali všechny věci, protože máte pocit, že byste na ni zapomněli. Zdá se, že právě z toho pramení vaše truchlení, protože vy zapomenout alespoň trochu potřebujete. Je nutné nechat vašeho mazlíčka v klidu odpočívat a začít se dívat kupředu. Vím, že je to pro vás těžké, ale já bych naopak doporučila věci po vaší kočičce prodat nebo darovat. Nebo alespoň schovat do krabice a na nějakou dobu je dát mimo. Když nepřijde odtržení samo, je potřeba tomu trochu pomoci. Vaše kočička byla jistě osobnost, a proto bych se zatím možná zdráhala i kupovat přesně stejnou. Nehledáte totiž novou, ale tu starou kočičku, kterou jste milovali. Dala vám jistě maximum, co vám dát měla a vy jí také. Odešla v čas, který jí byl určený. Pokud vám to pomůže, kupte si novou kočičku, ale nehledejte v ní stejnou osobnost, jako byla vaše bývalá micka.

Chápu, že je to těžké, sama mám fenku, kterou nesmírně miluji a trpěla bych stejně jako vy. Možná už je ale čas, abyste se se svým miláčkem definitivně rozloučili a uchovali si jen vzpomínky.

Přeji hodně sil

Mgr.Zahrádková