Tichá domácnost

10.07.2014 09:39

Dobrý den, nevím si rady s partnerem. Opakované hádky se týkají jeho hraní on-line pokru a málo stráveného času společně. Naposledy začal hrát on-line pokr a já jsem mu vyčetla, že se mnou nejde do ZOO, na čemž jsme se domluvili. Měl za to, že na něj nejprve počkám a pak půjdeme spolu. To jsem si nechtěla nechat líbit a odešla jsem s tím, že jsem mu řekla, že mě pak může dohnat a na projev dobré vůle jsem mu poslala dvě MMS, které ho měly nalákat. Do Zoo nedorazil a po tom, co jsem přišla domů se mnou nemluvil. Poté odešel z domu na pokr na život (to dělá vždy na truc, ví, že to nemám ráda) a od té doby spolu nemluvíme. Jsou tomu dva dny. Nevím, jak situaci řešit, protože po hádce jsem to vždycky já, kdo chce situaci urovnat, ale tentokrát chci, aby začal sám, protože když nezačne, mám pocit, že mu za to nestojím a pokud mu to za nestojím, tak s ním nemusím být i kdyby mě to mrzelo.. Nevím, tedy zda-li mlčet a nechat to na něm (což můžem mlčet měsíc) nebo to zase urovnat a zase se tvářit, že mě vůbec nemrzí, že sám nemá zájem věc urovnat... za jakoukoliv radu bych byla vděčná... děkuji Eliška J.

***

Dobrý den,

ve Vašem dotazu vnímám dvě témata. Jedno téma je Vaše nespokojenost s přístupem Vašeho partnera k Vám. To, že dává přednost hraní online pokeru před Vámi, neplní vaše společné dohody, málo Vám dává najevo svůj zájem o Vás a Vy trpíte nedostatkem pozornosti.

Je-li toto dlouhodobější problém, který Vás trápí, určitě stojí za to ho řešit. Pokud byste se snažila dlouhodobě potlačovat svou nespokojenost, patrně by se frustrace dříve či později ve vztahu stejně projevila, ať už Vaší např. nepříjemností a naštváním, odstupem od partnera či rovnou Vaším odchodem ze vztahu. Pokuste se vysvětlit partnerovi, jak moc jste nespokojená, co konkrétně Vás trápí, jaké jsou Vaše potřeby. Můžete zkusit navrhnout nějaká řešení. Ptejte se také na to, jaká řešení navrhuje on. Není důležité, co je a není objektivní pravda, ale je potřeba řešit to, co cítíte a trápí Vás.  To, jak se k tomu partner postaví pro Vás také může být důležitá informace o jeho postoji k Vám a Vašemu vztahu, zda stojí o to na vztahu pracovat nebo nechce nic měnit. V takovém případě je na místě si rozmyslet, zda se s tím buď smíříte, abyste mohla ve vztahu zůstat nebo vztah opustíte, protože se to nejspíše nikdy nezmění.

Pokud máte pocit, že o tom sami dva doma mluvit nedokážete tak, aby rozhovor byl konstruktivní, můžete navštívit párovou terapii a řešit to s pomocí odborníka. 

Druhé téma jen Vaše současná roztržka. Zvažujete jak tuto situaci řešit. Rada byste, aby se tentokrát přišel omluvit a udobřovat partner, ale současně se obáváte, že by tichá domácnost mohla trvat i měsíce. Doporučila bych Vám, abyste jednala tak, jak to cítíte. Máte pocit, že jste něco udělala špatně, pak se tedy omluvte. Pokud však cítíte, že by se měl omluvit partner, tak to nechte na něm a počkejte. Psala jste, že obvykle vše urovnáváte Vy a nyní byste potřebovala aby se přišel omluvit partner. Poskytněte mu dostatek času, aby si uvědomil zda se omluvit chce. Možná na to může potřebovat mnohem více času než Vy. Chápu, že tichá domácnost může být po delší době nepříjemná, ale může se zde ukázat, zda je nekomunikace nepříjemná i pro partnera, jestli stojí o to situaci urovnat. Získáte tím též Váš žádaný důkaz o jeho zájmu a lásce.

Držím palce ať se vše brzy urovná a najdete společnou řeč.

S pozdravem

Mgr. Martina Frintová