Soužití s manželovými rodiči

31.07.2012 22:17

Dobrý den,

jsem na MD, bydlíme v patrovém domku s manželovými rodiči, každá domácnost zvlášť. Dříve jsem s tchýní neměla problém, ale po narození dětí se problémy stupňují. Starší syn (4roky( zatím nechodí do školky a tráví 90procent volného času nahoře u tchýně. Z toho plynou neshody, které plynou v rozdílných názorech na výchovu apod. DAlším problémem je, že jsou oba v důchodu a tráví od rána do večera celý den na zahradě za domkem, a to každý den. Nemají žádné zájmy, takže nikam nejezdí. Proto mi zde chybí i soukromí. Kvůli to mu se i častěji hádáme s manželem, který se rodičů zastává.
Jak tuto situaci řešit? Děkuji.

***

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a současně se omlouvám za dlouhé čekání na odpověď. Máme v současné době velké množství došlých dotazů, zpracováváme je postupně, jak nejrychleji je možné. Po přečtení Vašeho dotazu chápu, že se poslední dobou necítíte doma dobře a trápí Vás soužití s manželovými rodiči. Pokud žijí dvě rodiny, či generace v jednom domě, obvykle se podobný nesoulad, o kterém Vy píšete, objevuje. Záleží pak značně na nastavení všech členů, vzájemné komunikaci a především velké toleranci a respektu.

Doporučila bych Vám, abyste se nejdříve s manželem pokusila vytvořit společné dohody o výchově Vašeho syna. Promluvte si o tom, jaké představy o výchově oba máte, jaké pravidla chcete synovi nastavit. Pomůže pokud v tomto budete jednotní a vytvoříte si jako rodiče co nejvíce společný přístup. Tento pak prezentujte manželovým rodičům a také oba trvejte na jeho dodržování. Je běžné, že babička s dědou občas povolí něco navíc, co rodiče ne, ale vaše základní pravidla by měli dodržovat. Vy jste jeho rodiče, máte právo trvat na tom, aby Vaše rozhodnutí (pokud samozřejmě synovi neubližují) respektovali.

Pokud Vám synovo časté pobývání u babičky vadí, omezte ho. Dávejte ho k ní, jen pokud Vy budete opravdu chtít a ona souhlasit. Vaše domácnosti jsou oddělené, trvejte tedy na respektování Vašeho soukromí. Zkuste popřemýšlet, jaký systém by Vám vyhovoval (např. domluva o hlídání syna dopředu, jakou formou, kdy apod.).

S jejich užíváním zahrady bohužel asi nic neuděláte. Chápu, že byste ji asi někdy ráda využívala jen Vy sama se svou rodinou. Bohužel těžko můžete zakázat majitelům domu užívání společných prostor. Kromě toho, že by to bylo nejspíše neslušné, by to i značně narušilo vzájemné vztahy. Napadá mě též jako možnost najít si vlastní bydlení a tento byt u nich využívat jen někdy víkendově, či prázdninově, jak budete mít vy chuť. Každopádně mluvte s manželem otevřeně o tom, co cítíte a jaké potřeby máte.

Přeji pohodové dny a hodně štěstí.

S pozdravem

Mgr. Martina Frintová
Poradna SANTEA