S partnerem jsem spokojená, ale chybí mi zamilovanost

17.02.2015 20:00

Dobrý den,

Chtěla bych vědět, jak to v životě chodí, jelikož už jsem jednou byla zamilovaná až za hrob a narazila jsem, hledala jsem muže, který se bude chovat hezky a budu mu moct věřit, což je pro mě hodně důležitá věc. Teď takového partnera mám, ale zkrátka jsem zjistila, že nejsem tak moc zamilovaná, ale skvěle si rozumíme, je to výborný člověk a dokážu si s ním představit život. Jsme spolu 2 roky a bude mi 30 a proto to teď řeším, zda pokračovat, či jít o dům dál... jemu je už 37 a chtěl by děti, já také, jen mám v hlavě tuto otázku, zda je takovéto pouto dostačující? Vždycky, když se na mě podívá, usměje se, to porozumění jeho, to je tak krásný pocit... Jsem věrná, respektuji ho a mám ho moc ráda, můžu před ním být sama s sebou, rozumíme si, máme podobné zájmy, klape to úžasně, ale je toto dostačující? Třeba v mém věku už nejde se bláznivě zamilovat? Je zamilovanost v dlouhodobém vztahu důležitá? Říkám si, že zamilovanost stejně opadne po 3 letech. Ale nechce se mi to ukončovat jen proto, že tam ta zamilovanost není, je mi s ním hezky... ale nemám nutkání ke svatbě a i koupi domu mám strach, nevím proč (přítel je cizinec a žijeme mimo ČR, ale to asi tím nebude).
Byla bych ráda, za jakoukoliv radu někoho, kdo má zkušenosti v této oblastí a ví, jak to v praktickém životě chodí, vím, že to není matematika, tak neexistuje správná rovnice, ale i tak by mi odbornější pohled pomohl. 
Ráda bych se dostavila i osobně, pokud myslíte, že by se o tom dalo nějak déle diskutovat, ale budu v Praze až na jaře... možná bych pak volila skype konzultaci, pokud by bylo možné?
Předem velice děkuji za váš názor!

***

Milá Markéto,

rozumím vašim obavám, zda pokračovat ve vztahu, který již postrádá počáteční vášeň. Tyto obavy se často dotýkají lidí, které zaskočí vyprchání zamilovanosti ze vztahu, nebo prostě jen nostalgicky vzpomínají na stavy zamilovanosti v jiných vztazích, protože zamilovanost je jako opium a způsobuje, že je člověk jakoby opojen tím druhým.  Píšete, že jste si již zamilovanost odbyla a nebyla pro vás zcela bezpečná a uspokojující, dokonce snad ohrožující. Sama zmiňujete, že neexistuje žádná rovnice, kterou by šlo použít jako návod pro život, ačkoliv by to zřejmě bylo potom mnohem jednodušší. Pravdou však je, že počáteční zamilovanost většinou odpadává v každém vztahu a nastupuje něco jako láska přátelská, kde se snižuje vášeň, ale naopak stoupá porozumění, blízkost, důvěrnost a oddanost… řekla bych, že něco takového prožíváte zrovna v současném vztahu.  Je zřejmé, že vám stávající vztah nabízí něco pro vás velmi cenného, co jste v období zamilovanosti nepocítila, tedy bezpečí a porozumění. Období zamilovanosti je krásné a intenzivní a proto mnoho lidí má pocit, že když to ze vztahu vyprchá, tak ten vztah ztrácí kvalitu. Zřejmě je důležité, zda je člověk ochoten přijmout změnu ve vztahu a přijmout i vztahy s jinými kvalitami než je zamilovanost. Je potřeba se zamyslet nad tím, zda lze očekávat, že zamilovanost v jiném vztahu by vydržela do nekonečna. Píšete, že nemáte moc zájem si plánovat budoucnost, plánovala byste ji s člověkem, do kterého byste se zamilovala? A plánovala byste ji s ním i po tom, co by zamilovanost vyprchala? Pokud ne, pak by nastalo riziko, že byste byla nucena stále začínat znova v nových vztazích.

Dále mě napadá otázka, co pro vás ona zamilovanost znamená a jaké má místo ve vašem životě a zejména žebříčku hodnot. Klidně si to můžete napsat na papír spolu s ostatními hodnotami. Zamyslete se nad tím, kde si sama sebe představujete za pár let. Je tam místo pro vašeho současného partnera? Domnívám se, že zásadní je uvědomění si toho, zda jste ochotna přijmout současný vztah takový jaký je, nebo zda je pro vás zamilovanost vysoce ceněnou hodnotou. Jednou z možností je také pokusit se vrátit vášeň do současného vztahu, tím že ho zpestříte o aktivity, které jste dělali v období zamilovanosti (pokud byla), např. si naplánujete společné rande atd.

Jistě je možné využít i našich skype konzultací, stačí se jen domluvit s jednou z našich terapeutek na termínu, můžete napsat na email: seberozvijeni@seznam.cz, případně pokud budete chtít, stačí mi odepsat, že máte zájem o domluvení skypu a já to předám kolegyni, která Vás zkontaktuje s nabídkou termínů. Je též možné ze skypu přejít na osobní konzultace, až budete v Praze.

Bc. Dima Salibová