Mám problémy se žárlením

17.02.2015 20:04

Dobrý den, mám problém se žárlením, jsme s přítelem témeř rok,miluji ho natolik, že mám o něj hroznej strach, že ho zratím,kdysi jsem s partnery byla přimeřeně žárlivá,ale podváděli mě a lhali mi, od té doby jsem se obrnila tak, že mužům nevěřím a bojím se nevěry,prohledávám přítele telefon,sms,volání a bojím se o něj,včera jsem mu prohledala facebook a pomazala mu hodně holek odtud,vím,že jsem to neměla dělat, ale neustále mu psaly k narozkám a měla jsem divnej pocit, že se s nima schází,našla jsem ve zprávách, že se s nima chtěl sejít,ačkoli jsme si řekli,že on nebude mít kámošky a já kámoše,nikam nechodím,jen občas s kamarádkami,kámoše mu nezakazuju,snažím se mu věřit,ale moc se bojím,nepodvedla jsem ho nikdy,dýchala bych i pro něj a zemřela, udělala bych pro něj vše, prosím,pomozte mi se změnit, chci to,vím, že jsem nepřimeřeně žárlivá,uvědomoju si to a chci to odbourat.

***

Milá Emilie,

dokáži si představit úzkost, kterou zřejmě prožíváte při každé myšlence na to, že by vás přítel mohl podvést. Zejména vaše předchozí zkušenost s nevěrou jistě podporuje tyto vaše pocity a zřejmě to podkopává i vaši sebedůvěru, což je pochopitelné. Je nějak nápadné, že se vám tato zkušenost s nevěrnými partnery opakuje a pak je na místě se zkusit zamyslet nad tím, co se ve  vašich vztazích opakuje, že dochází k opakovaným nevěrám ze strany vašich partnerů. Mohou tomu přispívat nějaké konflikty na stejné téma nebo nevhodná vzájemná komunikace, podezíravost atd.? Tím nechci obhajovat nikoho, kdo se nevěry dopouští, ale vám by možná toto zamyšlení mohlo pomoci se dopátrat, jaký skutečný problém za tím vším vězí, a možná objevíte něco, co můžete ovlivnit i vy. V neposlední řadě se u některých žen objevuje také to, že si z nějakého důvodu vybírají nevhodné partnery – tzv. „podobné typy“, i nad tím je možné se zamyslet. Je jasné, že tyto vaše pocity žárlivosti vás omezují a trápí a zřejmě se nedají ovládnout vůlí.  Mnohdy pocity žárlivosti ve skutečnosti vypovídají o vnitřní nejistotě sama se sebou a sebedůvěrou. Napadá mě, proč by vás partner měl podvést? A kdyby se to stalo, co to udělá s vaším životem a proč by to mělo mít katastrofický dopad na vaší existenci?  Jistě i samotná nevěra podkopává sebedůvěru a proto bych zapracovala zejména na té vaší sebedůvěře např. i tím, že budete sama sebe podporovat v rozvíjení vlastních koníčků, nezávislých na partnerovi, navazování vlastních přátelství a vlastního života, který nebude splývat s životem vašeho partnera., čímž můžete přispět vlastní nezávislosti. Pak by zřejmě mohl polevit i pocit, že ho nutně potřebuje ke svému životu a tak taky nesnesitelný strach z opuštění.

V neposlední řadě také znáte svého partnera, možná když si otevřeně pohovoříte o vašich pocitech, které vás trápí a pokusíte se na tomto problému společně pracovat, s vyjádřením pochopení pro to, že je to i pro něho jistě těžké, jistě tak více přispějete k vaší společné pohodě a sdílnosti než přehnanou podezíravostí.

Kdyby se s někým scházel za vašimi zády, tak je pak třeba hledat důvody, proč se s jinými schází. Strach má také velké oči, ale to neznamená, že by se to nemuselo stát.

Psychoterapeutické služby mohu vždy pouze doporučit, protože mohou lidem s podobnými problémy pomoci se výrazně posunout kupředu a objevit skryté aspekty jejich problémů a jejich řešení.

V případě potřeby se můžete obrátit i na naši poradnu.

 

Bc.Dima Salibová