Podezřívám přítele

31.08.2014 08:21

Dobry den, 
mam problém který me opravdu trapi a nevim si rady. Jsem s přítelem dva roky. před pul rokem jsem prodelali krizi, docela narocne obdobi kdy jsme se hadali každý tyden…vyvrcholilo to tim, ze jsem mu jednoho dne vlezla na facebook a nestacila se divit. Dost peprne konverzace…jak s bejvalkama tak s neznamejma slecnama po kterých chtěl foto atd. Vztah jsem ukončila, pritel se omlouval, prosil, snazil se dva mesice…protože ho miluju vzala jsem ho na milost a dala mu druhou sanci, slibil ze se to uz nikdy opakovat nebude, ze mel zkrat, ze si uvedomil o co by prisel, a ze slo opravdu jen o virtualni svet, ze by me nikdy nepodvedl fyzicky ( tomu verim)… ted mame moc hezky vztah, vubec se nehádáme, milujeme se…ale problém je ve me..nedokazu mu verit…porad myslim na to co udelal a ze to udela znovu… porad mam nutkani mu vlezt do mobilu, na facebook…i plánuju kdy se mu tam podivat atd..a to není dobře, vim ze tohle je začátek konce…a tak se vas ptam, jak s tim bojovat? co delat,aby se důvěra se obnovila? s přítelem si o tom povidam, říká ze me chape, ze to chce cas nez mu zase zacnu verit..ale je to dost slozite, to nutkani co dela, s kym si pise a ze se mu proste do mobilu musim podivat je strasne :(. nebydlime spolu,vidame se jen o víkendech, proto ho treba i podeizram ze mi nerika pravdu co v tydnu dela...a tim tomu taky moc nepomaham.dekuju za jakoukoliv odpověď a radu. Hezky den. M.

***

Dobrý den M.,

píšete o své nedůvěře k příteli, která vznikla díky tomu, že Vám v minulosti lhal. Nyní máte pochybnosti, zda-li mu můžete věřit. Důvěra je křehká věc, jakmile je porušena, velmi těžko se obnovuje, jak o tom sama v dotazu píšete. Rozumově partnerovi chcete věřit, rozhodla jste se pro to již tím, že jste se k němu vrátila a chcete ve vztahu s ním pokračovat. Na druhou stranu v emoční rovině Vás stále jeho zrada bolí a Vy se přirozeně bojíte, aby se zranění opět neopakovalo. Čas může pomoci se přes to přenést. Někdy však může být těžké se s něčím bolavým sama vyrovnat. Mohla by Vám v tom pomoci i psychoterapie. 

Možní si říkáte, když to udělal tenkrát, co mu brání, aby se tak vlastně nezachoval znovu?

Psala jste, že o tom s partnerem otevřeně hovoříte. Pokud nevíte,zkuste zjistit, co bylo důvodem jeho zájmu o jiné ženy? Byla to chuť se pobavit, nebo si něco dokázat, útěk od vašich problémů ve vztahu, snaha zvýšit si sebevědomí, nuda,.... Co se tedy musí ve Vašem vztahu změnit, aby se již situace neopakovala? Jak se přítel ve vztahu nyní cítí? Co mu vyhovuje a co ne? Mluvte spolu o tom.

Současně zkuste důvěřovat svému instinktu. Zdá se, že Vám velmi dobře funguje, jak se již v minulosti ukázalo. Pokud na to budete zaměřovat neustále svou pozornost, hlídat a  obviňovat partnera, představovat si špatné věci, vlastně jim dáváte energii a přitahujete si je do života.  Věřte své intuici. Kdyby se něco dělo, včas to poznáte. Netrapte se zbytečně, věřte, že je přítel s Vámi, protože chce být s Vámi a ne s někým jiným.

S pozdravem

Mgr. Martina Frintová