Obavy ze změny

17.08.2014 17:30

Dobrý den Vážená poradno,
jsem 25 let vdaná a žiju už téměř mnoho let v dysfunkčním manželství, beru to tak, že už to jiné nebude,ale cítím se hrozně sama, nemám s kým jít třeba na večeři, na ples, do divadla, můžu jen tak zavolat nějaké kamarádce, cítím, že to mi ale k životu nestačí, ale jde o to,že nedokážu z manželství odejít, nedokážu udělat tu změnu a odhodlat se a jít třeba do podnájmu, je na mně ještě finančně závislý syn. Jsem hodně nerozhodná. Prosím o radu, jak vzít život pevně do svých rukou a uvědomit si, co vlastně chci. Pokud odejdu, budu na tom finančně hůře, neboť do teď manžel platí nájemné a já jídlo,drogerii pro 3 osoby, dále si platím sama své náklady na auto, benzín, své náklady na dovolenou. To, z čeho mám obavy, je změna místa a celkovou změnu, kterou bych musela podstoupit a platba navíc nájemného. Děkuji za radu. Jana

***

Milá Jano,
pokud jste v životě dlouhodobě nespokojená, pokuste se o změnu. Změna je nepříjemná v tom, že je to vždy krok do nejistoty. Pokud se však nic již dlouho nemění k lepšímu, lze jen těžko očekávat, že k takové změně najednou dojde. Zasloužíte si být v životě spokojená, dělejte tedy různé změny tak dlouho, dokud nedosáhnete toho, že Vám bude dobře.

V prvé řadě se můžete pokusit změnit Vaše manželství. Každý vztah, rodina, je systém, změna jedné z jeho části má nutně dopad na celý systém. Změna jedné části v systému způsobuje akci, na kterou následně reaguje celý systém a může tak dojít ke změně. Můžete zkusit začít se změnami u sebe a uvidíme, zda a jestli na to bude manžel nějak reagovat. Pokud by  manžel souhlasil, doporučila bych Vám manželskou poradnu, protože i po 25 letech manželství stále stojí za to na vztahu pracovat a starat se o něj, tak aby mohli být oba partneři šťastní.

V případě, že by žádná Vaše aktivita nezafungovala, je opravdu na místě zvážit, jestli chcete do tohoto vztahu dále investovat, co Vám vztah přináší, co Vás v něm drží, co Vám naopak chybí a jaké máte životní priority.

Tento rozbor můžete provést buď sama nebo vyhledat podporu a pomoc odborníka, se kterým byste mohla zjistit, co v životě chcete a najít v sobě sebedůvěru a vlastní zdroje nutné k provedení akce.

Co se týká nákladů, dle toho, co jste psala, si již nyní hradíte většinu sama. Chápu, že platba nájemného by Vám výrazně navýšila rozpočet, současně byste mohla trochu ušetřit za drogerii a jídlo pro manžela. Není to snadné rozhodování, záleží však na Vašich prioritách. Bohužel není žádná zázračná rada, která Vás přesvědčí odejít nebo naopak pomůže, abyste mohla spokojená zůstat. Pokud o tom potřebujete více mluvit, doporučuji psychoterapii, kde je  možnost kontinuální práce a prostor, který tato online komunikace nemůže pokrýt.

Ať se již rozhodnete jakkoliv, přeji odvahu a sebedůvěru.

Mgr. Martina Frintová