Nedůvěra-žárlivost

31.07.2012 12:13
Dobrý den,
s partnerem jsme bezmála dva roky, sdíleli jsme jednu domácnost,ale od samého počátku nás tíží oboustraná nedůvěra a žárlivost. Někdy bezdůvodá, někdy nedůvěra a žárlivost měla své opodstatnění. Věříme tomu, že k sobě patříme, máme dost společného ale po téměř dvou letech je náš vztah již v takové krizi, že jsme nyní 3 týdny od sebe a zvažujeme, zda to zkusit znovu. Přistoupili jsme  oba na to, že ano, ale pouze s odbornou pomocí. První schůzka je možná za měsíc a jak teď dál? Žijem teď každý sám a nedůvěra, odcizení tím asi jen vzroste. Jsme si vědomi, že pomoc jsme měli hledat dřív, ale stále jsme mysleli, že se to zlepší, opak byl pravdou.
Děkuji za případou odpověď.

***

Dobrý den,

děkujeme za dotaz do naší poradny. Když jsem si dotaz přečetla, zaujalo mě jako první to, že jste žárliví oba dva. Často si stěžuje spíš jeden partner, že na něj druhý žárlí a připadá si pronásledován. Pravděpodobně jste tedy přitáhla partnera, který je Vám vlastně podobný. Můžete se tedy od sebe něco naučit? Je jasné, že žárlivost vztah spíše ničí, i když může být zároveň i projevem lásky. Žárlivost je ale hlavně projevem nedůvěry. A ta je to, co boří základy pevného vztahu. Je to možná i projev moci, kdy chceme mít věci pod kontrolou. To se však se vztahem neslučuje. Dokonce to vztah popírá, protože to krásné a napínavé ve vztahu je právě důvěra a svoboda, kterou druhému dobrovolně dáváme. Nepíšete, jak se žárlivost ve vašem vztahu projevuje, jakou má intenzitu. "Pronásledujete" se navzájem? Kontrolujete mobil, email? Máte konflikty kvůli žárlivosti na druhého nebo ještě kvůli jiným tématům? Máte k žárlivosti objektivní důvody? - podvedli jste se? Žárlili jste na sebe už od začátku nebo došlo např. k nevěře a od té doby panuje ve vašem vztahu nedůvěra?

Vzhledem k tomu, že máte oba stejný problém, zkuste se z něj navzájem poučit - "Jak se cítím, když na mě partner žárlí? Co by mi pomohlo, abych na svůj protějšek nežárlila? Jistě není náhoda, že jste se potkali a zažíváte nyní stejné pocity. Možná máte oba nedostatek sebedůvěry, která vás nutí k žárlivým výstupům. Zkuste se na váš vztah podívat z jiného úhlu pohledu. Žárlivost není problémem vztahu, ale vašich osobností. Otázkou tedy možná je, ne jak se zbavit žárlivosti, ale jak získat více sebedůvěry.

Z vašeho dotazu je cítit, že se snažíte situaci řešit. Zdá se, že vaší prioritou je tedy vztah zachránit a to je něco, co vás oba může spojit. Pokud to správně chápu, rozhodli jste se i vyhledat odbornou pomoc, kde máte termín až za měsíc? Chápu, že to je dlouhá doba, proto nabízím sezení se mnou a mou kolegyní na párové terapii v naší poradně. Pokud jste z Prahy, můžeme Vám nabídnout termín již příští týden.

Pokud budete mít zájem, ozvěte se, rády vás oba uvidíme a pokusíme se všichni společně vaši situaci vyřešit a dát vám nový náhled na situaci.
 

Zatím přeji mnoho štěstí,
Mgr. Zahrádková