Má tenhle vztah smysl? Je ke mě pozorný, miluje mě, ale...

19.08.2015 09:31

Dobry den,

mám 2 roky přítele. Asi rok a půl to bylo moc hezké, ačkoliv ne úplně jak bych si přála, vlastně jsem byla stále v očekávání, že se to změní. Mám 2 děti, sice už velké, 16 a 20 let, ale přítel k nám moc nechce chodit. S dětmi moc nekomunikuje, ani se mnou. Nejlépe když jsem s ním u něho doma, to je nejšťastnější. Je mi s ním hezky, jezdíme na výlety, užíváme si, ale jako rodina vůbec nefungujeme. Moc mě to trápí, strašně bych si to přála, ale vidím, že se nic takového nestane. Mám ho moc ráda, ale kvůli jeho přístupu mé city ochlazují a odráží se to na našem vztahu. Je málo komunikativní a mé děti nebere. Už jsme se málem několikrát rozešli, ale nedokážeme to. Mé přátele také moc nebere. Co dělat? Má tenhle vztah smysl? Vím, že mě miluje, je pozorný a hodný, ale...

Děkuji za radu

 

***

 

Dobrý večer,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete o vztahu, který Vám plně nevyhovuje. S přítelem je Vám spolu dobře, ale máte každý jiné představy o rodinném životě a tom, jak by váš vztah měl do budoucna vypadat. Je pochopitelné, že Vás mrzí, že se izoluje od Vašich dětí, jsou pro Vás přirozeně velmi důležité a ráda byste propojila Vaše nejbližší. Sama jste dobře vypozorovala, že i přes Vaše čekání se situace nezměnila, lze proto přesně jak sama píšete usuzovat, že se ani do budoucna nezmění. Napadá mě, že můžete zkusit s přítelem o svých představách otevřeně promluvit. Možná si ani neuvědomuje, jak moc je to pro Vás důležité. Ve vztahu by v ideálním případě měly být naplňovány potřeby obou partnerů. Měly by se hledat dohody takové, aby mohli být oba spokojeni. Pokud se dlouhodobě přizpůsobuje pouze jeden z partnerů potřebám toho druhého, nebude se cítit ve vztahu respektován, plně přijat i se svými představami a potřebami,  nebude mít pocit, že na něm druhému dostatečně záleží. Na druhou stranu, pokud se jen přizpůsobujeme, pokud plně rezignujeme sami na sebe, může to u druhého způsobit, že si nás pak nebude dostatečně vážit, protože ho vlastně sami učíme, že si sami sebe nevážíme. 
Máte také další možnosti. Můžete si najít někoho, kdo bude mít o životě podobné představy jako Vy. Další možností by také bylo, že přijmete tento partnerský vztah takový jaký je. Bez čekání na to, že se něco změní, ale pouze s tím, že budete spokojení s tím, co nabízí a nebude Vás trápit, že nedostáváte víc nebo něco jiného. Jen vy víte, jestli by tato možnost pro Vás byla představitelná.
Mohu Vám též nabídnout osobní sezení u nás v poradně nebo konzultace přes Skype. 
Držím palce, ať máte vztah podle Vašich představ, rozhodně na něj máte právo a zasloužíte si ho.