Jak se mám seznámit s mužem?

27.09.2015 14:33

Dobrý den, 

bude mi 31 let a mám za sebou několik nevydařených krátkodobých vztahů. Nevím zda mě poznamenala absence otce v dětství, respektive jeho "nefunkčnost" a rozvod, možná si to tím jenom omlouvám... Nedokáži upoutat muže, nevím jak zaujmout, ani čím. Když jsem na akci, většinou moc tlačím na pilu a nebo se naopak neprojevuji. Přitom třeba s učitelem angličtiny jsem schopná komunikovat, být vtipná apod.

Chtěla bych samozřejmně vlastní rodinu, ale bojím se, že samota je můj úděl. Seznamku jsem zkoušela, katastrofa, sociopati a dokonce jeden podvodník s exekucí na krku. Někdy se v noci budím hrůzou z toho, že stárnu sama, bez dětí. Je to začarovaný kruh!

Četla jsem, že se člověk může seznámit kdekoliv, v MHD apod. - nevím jak?

 

***

 

Dobrý den,

 

píšete, že byste chtěla navázat vážný vztah, ale nějak se Vám to zatím nedaří. Chápu, že to může být velmi frustrující a stresující. Čím více se na to soustředíte a nedostáváte to, po čem toužíte, tím se Vaše nespokojenost a stres prohlubuje. Je možné, že tím ve Vás sílí i tlak, který se v praxi projevuje tak, že tlačíte moc na pilu, jak píšete. To, že se Vám opakovaně nepovede muže zaujmout, může vést i ke zklamání, ztrátě sebedůvěry a pochybnostem o sobě a poté také neprojevováním se. 

Věřím, že každý člověk může navázat vážný dlouhodobý vztah, pokud o to stojí. To, jak moc byste to chtěla Vy, je z Vašeho dotazu zřejmé, a proto by mi přišla škoda, abyste se zablokovala vnitřním přesvědčením, že samota je Vaším udělem. Žijeme dle našeho vnitřního životního scénáře, často se i nevědomě chováme podle toho čemu věříme. Pokud budete věřit, že se nedokážete seznámit, že nedokážete muže zaujmout, že budete v životě sama, atp., pravděpodobně se Vám to opravdu bude dít, protože se přesně podle těchto přesvědčení budete také chovat a i navenek projevovat. Nejspíše si nebudete věřit, nebudete přirozená, uvolněná,.. Nenavážete vztah, tím se vaše situace opět potvrdí a upevní Vaše přesvědčení. Tím, že mu budete ještě více věřit, budete podle něj ještě více žít a chovat se. Což se opět projeví i v reakcích Vašeho okolí na Vás. Zní to jako začarovaný kruh, ale rozhodně je možné to změnit. Záleží jen na nás čemu věříme, čemu chceme věřit. Jde jen o to, že tyto naše vnitřní přesvědčení jsou už určitými zautomatizovánými stereotypy, proto není vždy snadné je měnit, chce to trpělivost, ale určitě to za to stojí. V případě zájmu můžete vyhledat psychoterapeuta, který s Vámi na těchto tématech bude pracovat. Mohu Vám nabídnout i služby naší poradny Santea. 

 

Držím palce, ať brzy potkáte svého partnera.