Jak být správně těhotná

04.01.2015 13:19

Možná, že Vás samotný název článku mírně „nadzvedl“ a vykouzlil otazník v podobě svraštělého obočí na vašem čele. Jak být správně těhotná? Řekněme si hned narovinu-neexistuje univerzální návod. Každá jsme jiná, každá vstupujeme na cestu k mateřství za jiných okolnosti, v jiném věku, zázemí a podpory. To vše nás ovlivňuje. Vměstnat se do nějaké kolonky žena-matka by pak mohlo způsobit nepřirozenou křeč. Ráda bych vám poskytla pár návodů, které se osvědčily v praxi mně a mým klientkám a budu ráda, pokud poslouží i vám.  

 

těhotenství rady a tipyJiž samotný počátek těhotenství může být pro někoho překvapením. Pro někoho je překvapením, že je v jiném stavu a pro někoho je překvapením, jak se v něm cítí. I přestože těhotenství plánujete a toužíte po dítěti, může se stát, že vás stejně skutečnost, že jste těhotná, překvapí a způsobí menší šok.  Najednou je to realita a možná má od vašich představ daleko. Ocitáte se v rozjíždějícím se vlaku, najednou není čas věci nadále odkládat, ale začít konat. Zároveň si možná uvědomujete, že počátek těhotenství je křehký a čekáme, jestli se miminko u nás v těle zabydlí či nikoliv. I z tohoto důvodu se někdy podvědomě můžeme bránit vytvořit si k dítěti od samého počátku vztah a nějakou vazbu a děláme, že se vlastně nic neděje.

V momentě, kdy s novinou vyrazíte do světa svých bližních a přátel, roztáčí se další dynamický činitel. Možná si řeknete, že na názory druhých nedáte, ale někdy i malá poznámka může zasít semínko pochybností a zamrzet. Z nějakého důvodu máme tendenci sdílet hlavně to negativní. To platí obzvláště o předávání informací a zážitků mezi ženami  o těhotenství a porodu. Mějte na paměti, že Vaše těhotenství otvírá toto téma i vašim kamarádkám ať už mají děti či nikoliv. Jejich chování k vám může být ovlivněno jejich strachem mít děti nebo negativní zkušeností nebo lítostí, že oni ještě v této fázi nejsou. Oživí se i vzpomínky vašich rodičů. Najednou i pro ně začíná změna-budou prarodiči a mohou potřebovat také čas na přijmutí nové životní role.      

                                     

Jste objektem zájmu a rad. Každý „ví“, co byste měla a neměla, protože jste těhotná.  Někdy může být únavné a nepříjemné být vnímána pouze tímto úhlem pohledu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství roste citlivost, můžete toto nastavení okolí vnímat velmi intenzivně.

Na těhotenství se můžete připravit detoxikací organismu, kvalitní stravou, cvičením odpočinkem a relaxací. To, jak budete těhotenství  prožívat,  nezjistíte, dokud těhotná nebudete.  S těhotenstvím se otevírá i vaše vzpomínky na dobu, kdy jste byla v prenatálním období (době, kdy Vaše matka byla těhotná s Vámi), Váš porod i dětství.  Někdy můžeme mít pocit, že tyto vzpomínky nemáme a najednou se nám postupně začínají vybavovat. Jakoby jsme otevřely další dveře.

Těhotenství je proces a vaše vnímání a prožívání se bude v jeho průběhu měnit. V každém období bude pro Vás stěžejní a důležité něco jiného. Tento proces připravuje vás na cestě k mateřství. Pro někoho je to cesta jednoduchá přímá,  a někoho v jejím zdolání čeká nejedna překážka. Zapomeňte na stohy knih. Někomu vyhovuje studovat  a  cítí se pak lépe připraven, pro někoho je mnoho informací zátěží. Při samotném porodu je naopak žádoucí odpojit „racionální“ řídící část mozku a probudit tu „primitivní“.

Jak být tedy správně těhotná? Mějte se ráda, dělejte věci, co Vás baví a těší. To podstatné se děje uvnitř Vás a Vy můžete vytvořit ty nejlepší podmínky tím, že budete o sebe s láskou pečovat a přijímat věci tak jak přichází. S mateřstvím rosteme, dozráváme a získáváme ohromnou  vnitřní sílu, pokud si to dovolíme a otevřeme se této nové fázi.

 

jak být správně těhotnáNa závěr bych s Vámi ráda sdílela pár slibovaných rad:

Dejte si prostor a čas se s novinou sžít. Malé tajemství s partnerem je pěkný tmelící prvek vašeho soukromí.

Zkuste se zbavit očekávání a představ o těhotenství a porodu. Budete se cítit lépe a brát věci tak, jak přichází

Poproste své známé, ať vás neděsí negativními zážitky a historkami, které se týkají těhotenství a porodu. Nepodpoří vás a naopak vás mohou lehce „naprogramovat“ na problémy, které pak očekáváte a obáváte se jichTěhotenství a porod samotný ovlivňuje mnoho faktorů a průběh je jejich souhrou. 

Pokud si nevíte rady s tím, jak se cítíte,  najděte si člověka, kterému se můžete svěřit. Někdy postačí blízká osoba, a pokud jsou pocity a prožívání intenzivní a zahlcující,  je vhodné vyhledat terapeuta nebo porodním asistentku.

Buďte sama sebou a důvěřujte si.  Někdy bude možná těžké se v sobě vyznat a nebudete se poznávat. Mějte se sebou trpělivost, těhotenství je jiný stav.  Máme v sobě vnitřní moudrost, která ví jak správně vést naše děti a co sami pro sebe potřebujeme

Pečujte o svoje tělo, obklopujte se pozitivními lidmi a ženami, které vám mohou být na vaší cestě inspirací.

Najděte způsob, jak komunikovat se svým dítětem. Pro někoho je komunikace s miminkem naprosto přirozená a někdo si k ní musí najít cestu. Můžete spolu „mluvit“ jen v myšlenkách, můžete komunikovat skrze dotyk nebo najít kreativnější způsob. Můžete se se svým dítětem spojit skrze kreslení, tanec, zpěv. Můžete se ho zeptat, co by si dalo k jídlu, jakou by chtělo mít dnes na sobě barvu (na vašem oblečení). Najděte svůj osobitý způsob komunikace.

Uvědomte si vlastní zodpovědnost. Přestože jste v péči odborníků, kteří vám mohou radit je dobré si některé informace ověřit a jednat v souladu se sebou samým. Nemusíte podstoupit zdaleka všechna vyšetření, pokud je z nějakého důvodu podstoupit nechcete. Výbornou poradkyní může být právě soukromá porodní asistentka, která vám vysvětlí pro a proti a vše potřebné. 

 

Přeji vám šťastnou cestu  …..

 

Mgr. Petra Ann Kovařčíková

Profesí jsem porodní asistentka , terapeutka a taneční lektorka. Jsem matka malého syna. Jako žena a matka stále hledám, zkoumám a objevuji. Předávám to, co se mi osvědčilo. Mým cílem je posílit ženy a nacházet stabilitu a jistotu na cestě k mateřství. Ráda vařím, tančím, cestuji, tvořím, studuji a trávím čas s přáteli. Neustále se učím nechat se unášet tím, co je tady a teď.