Budu si tohle za 6 měsíců vůbec pamatovat?

06.03.2015 19:56

Budu si tohle za 6 měsíců vůbec pamatovat?

Občas se v životě každému z nás stanou nějaká naše dramata. Ať už se jedná o zabouchnutí klíčů v bytě, poslání ne příliš vhodného emailu vedoucímu vaší diplomové práce až po velmi těžké věci, jako je ztráta někoho blízkého.

Osobně mám zkušenost se vším. A nejenom u sebe, ale i u svých blízkých si všímám jednoho, až moc často určité (nedůležité) situace, velmi dlouho řešíme a vkládáme do nich neúměrné množství energie. Myšlenky na danou věc se nám  neustále vkrádají do vědomí a nutí nás, se jim věnovat.

„ Mohla jsem to udělat jinak? Jak jsem to mohla dopustit? Co si teď o mě bude myslet? Myslí si, že jsem hloupá? Najdu si jiné místo?“ To jsou jen některé z otázek, které už určitě každému z vás někdy proběhly hlavou.

Je velmi těžké změnit způsob našeho myšlení, protože je to něco, co jsme budovali celý život. Jedna nápomocná formulka mi ale padla do oka. Už přesně nevím, ve které knize jsem tuto větu zahlédla, ale jedno vím jistě, je to dobrý pomocník, když mi mysl zahltí neproduktivní otázky.

 

Až vás zase bude něco trápit, zkuste si jednoduše odpovědět „Budu si tohle za šest měsíců vůbec pamatovat?“ 

 

Budu si za šest měsíců pamatovat, že jsem neuspěla u téhle zkoušky? Upřímně…pravděpodobně ne. Vzpomenu si za 6 měsíců ještě na to, že jsem se před kolegy přeřekla a řekla hloupost? Pravděpodobně zapomenu, že jsme nějaký rozhovor vedli. Má tedy cenu se něčím takovým trápit a investovat do toho svou energii? Kazit si den přemýšlením o hypotetických dopadech oné situace? Asi sami tušíte odpověď, že v tomto případě, to je asi opravdu jen zbytečný žrout našeho času, který nás pouze udržuje ve smutné náladě.

Samozřejmě že jsou situace, na které si i po takové době pamatovat budeme a v tom případě, bychom jim měli ponechat nějaký čas na zpracování, protože v našem životě něco znamenají. Pokud bychom to neudělali, nezpracované záležitosti by nás mohli provázet jako nezvaný host i nadále a ovlivňovat naše rozhodnutí. O tom ale zase někdy příště.

Až vás budou vás trápit splíny, zkuste si pomocí formulky určit, jestli byste se danou věc neměli pokusit pustit z hlavy a uvidíte sami, že vám pak zůstane místo na důležitější věci a hlavně radost ze života, i když budete mít tak trochu den blbec.

 

Michaela Kříčková

Autorka je temperamentní studentkou psychologie, trpící neutuchající touhou objetovat psychologické spojitosti v každodenních situacích a pomáhat ostatním lidem se v nich orientovat. 

 

 

Zdroj obrázku: https://ununsplash.imgix.net/photo-1420708392410-3c593b80d416?q=75&fm=jpg&s=db450320d7ee6de66c24c9b0bf2de3c6