Žárlivost - bojím se, že si kvůli ní zničím vztah.

27.09.2015 14:54

Dobrý den, 

mám takový menší problém, který se týká nedůvěry ve vztahu. S přítelkyní jsme spolu přes půl roku a již pár měsíců spolu žijeme ve stejné domácnosti, ale i když vím, že mě miluje tak mám takový divný pocit, že něco skrývá a mám strach, že mě jednoho dne opustí kvůli někomu jinému...Vždycky jsem jí důvěřoval ve všem, ale pak mi zalhala s jednou takovou maličkostí a od té doby jí už tolik nedůvěřuji. I když ani nevím jestli to brát jako maličkost, nebo ne. Bylo to tak, že ještě když jsme se vídali jen o víkendech na začátku vztahu, tak když jsem odjel, mi napsala, že jde ven s kamarádkou a že přijde nejpozději do hodiny, ale přišla asi tak o 4 hodiny později a pak napsala, že se jenom trošku zakecala. Jenže po měsíci jsem zjistil, že byla venku s jedním klukem, který byl její spolužák ze základky a jelikož nedokážu moc dobře lhát, tak jsem jí to řekl, že o tom vím, takže se omlouvala, ale že prý se nic mezi nima nestalo. Jen nevím jestli tomu mám věřit, nebo ne. Pak když jsem se jí ptal kdy se s ním domlouvala, když na facebooku od něj neměla žádné zprávy, mi řekla že je smazala. Ale prostě už nevím čemu věřit a čemu ne.

Od té doby mi s ničím nelhala, teda alespoň myslím že nelhala. 

Bojím se, že ten vztah zničím kvůli tomu jak žárlím a jak ji podlejzám. Nejraději bych to nějak napravil a začal ji znovu důvěřovat, jen prostě nevím jak...

 

***

 

Vážený pane Nováku,

děkuji Vám za dotaz, v kterém popisujete potíže ve vztahu s vaší přítelkyní. Zmiňujete se, že vůči přítelkyni pociťujete nedůvěru a na konci svého dotazu píšete i o žárlivosti. Dle popisu má vaše nedůvěra počátky na začátku vztahu, kdy Vám přítelkyně zalhala, co se týče, toho s kým se viděla. Zároveň z Vašich řádek čtu, že Vám na vztahu velice záleží, bojíte se o něj a chcete přítelkyni opět důvěřovat.
Věřím, že situace, kdy druhému nemůžete věřit, zároveň jej milujete, je pro vás velice náročná. Domnívám se, že nestranný a zkušený odborník by Vám v této situaci mohl být nápomocným a je opravdu dobře, že jste se na nás obrátil. Pro řešení celé situace pokládám za nutné znát více z kontextu vašeho vztahu. Například, zda, pocit nedůvěry pociťujete stále, jak se tento pocit projevuje, jak reagujete Vy a Vaše přítelkyně v těchto situacích a mnoho dalšího. Rád bych Vám proto touto formou nabídl osobní setkání se mnou či některou z mých kolegyň z poradny Santea, při kterých bychom mohli společně hledat příčiny vašich obtíží a jejich řešení.