Mám důvod žárlit?

03.03.2016 20:13

Dobrý den, mám důvod žárlit, když jsem udělala chybu a vlezla jsem manželovi do mobilu a byli tam psané slova pro kamarádku, jako je že se na ni těší, zve ji na večeři a intimnosti. Mě to vysvětlil, že se tak jen baví, semnou se nemiluje třeba měsíc a jen v době, kdy jde s ní na kávu, ale semnou chce být do konce života. Nevím, jak se k tomu postavit. 

Děkuji

 

***

 

Dobrý den,

 

děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že Vás situace s manželem velmi trápí. Cítíte, že se něco děje, s manželem již nezažíváte takovou blízkost, také jste zjistila, že si píše s kamarádkou, což Vás znejišťuje. Je pochopitelné, že Vás zraňuje, že kamarádce poskytuje pozornost, která Vám ve Vašem manželství chybí. Nemůžete opravdu vědět, jestli je pravda, co Vám manžel říká, také se nedá spolehlivě zjistit, co se skutečně odehrává ve vztahu Vašeho manžela a jeho kamarádky. To, co však máte k dispozici je Vaše prožívání vztahu. Podstatné je to, jak se ve vztahu cítíte, zda cítíte manželův zájem o Vás, jeho pozornost, zájem, něhu. Pokud se ve vztahu necítíte dlouhodobě spokojena, měla byste o Vašich potřebách s manželem mluvit. Nelze totiž očekávat, že se situace sama od sebe změní. Pokud s Vámi manžel chce žít, máte právo, aby s Vámi i řešil, jak se ve vztahu cítíte. Nechce-li se s Vámi bavit, nebo pokud poskytuje pozornost a něhu někomu jinému než jste Vy, je to pro Vás informace o jeho postoji k Vám. Záleží na Vás, jak s touto informací naložíte. Zvažte, co od partnerského vztahu potřebujete a zda to v současném vztahu dostáváte.  Můžete zkusit srozumitelně vysvětlit manželovi Vaše potřeby a očekávání. Stejně tak je důležité zajímat se o to, jak se cítí Váš partner, zda mu v manželství něco chybí, jaké jsou jeho očekávání, potřeby, sny. Po nějaké době si můžete vyhodnotit, zda se vztah mění a posouvá. 

Pokud ne, je na místě odpovědět si na otázku, zda v takovém vztahu chcete dlouhodobě žít.

Mohu Vám také nabídnout konzultaci u nás v Poradně SANTEA, kde můžete využít prostor o Vaší současné situaci více konkrétně hovořit a společně s terapeutem hledat cesty k spokojenému a naplněnému vztahu dle Vašich představ.

 

 

 

S pozdravem

 

Mgr. Martina Frintová