Jak překonat rozchod

20.09.2016 13:42

Dobrý den. 

Před 8-mi měsíci mě můj přítel po 8-letém vztahu řekl že se se mnou rozchází a má jinou ženu. Hned po sdělení se mě zmocnila velká lítost. Přítel se se mnou stýká a přitom mě nedokáže říct proč a za jakým účelem. Chtěla jsem již mockrát vše definitivně ukončit a citově se odpoutat, ale s politováním jsem zjistila, že mě to nejde, nejhorší na tom je že mě to moc ničí a já mám stále velké deprese a odráží se to v kvalitě mého života. Teď s nim jedu na dovolenou k moři, mám pocit že už nevím co je špatné a co ne. Je to, jak začerovaný kruch a já nevím jak z něj ven. Jak se mám zbavit cito vé závislosti, nic mě nepomáhá a to čtu i literatůru k tomuhle tématu. Musím se zbavit té citové zavislosti, jak ho přestat milovat. Kdybych věděla že se chce vrátit, tak bych pro to udělala vše, ale myslím že se vrátit nechce. Mě je 52 let, nekouřím, neholduji alkoholu, starám se o domácnost. Myslela jsem že je vše v pořádku. Přítelovi je 53 let, nekouří, ale občas se napije, rád chodí na akce a zajimají ho i jiné ženy. Je prosím nějaké řešení, prosím pomozte mi, nechci skončit v blázinci. 

Děkuji Vám s celého srdce za jakoukoli odpověď s přáním jen toho pěkného.

 

***

 

Dobrý den,

děkujeme že jste nám svěřila svůj problém, u kterého je dobře, že jste se rozhodla jej včas řešit. V dotazu uvádíte, že jste 8 měsíců po rozchodu (vztah trval 8 let). Váš přítel Vám oznámil, že se rozchází a že má jinou ženu. Momentálně jste na tom tak, že se s přítelem stále stýkáte, i když Vám nedokáže vysvětlit proč a za jakým účelem. Vás se po rozchodu zmocnila lítost a přítele stále milujete a těžko se Vám od něj odpoutává. V blízké době s ním jedete na dovolenou, i když vlastně nevíte co bude do budoucna, jste na něm citově závislá a bohužel se Vám nedaří se závislosti zbavit. 
Jak jste již sama uvedla. Točíte se v začarovaném kruhu, ze kterého není úniku. Vašemu partnerovi to takhle zřejmě vyhovuje, jelikož se nemusí s Vámi vázat a možná to bere jako "dobrodružství" a zpestření si dne s Vámi. moje hypotéza je taková, že je mu s Vámi dobře, ale když potřebuje klid, tak si ho vlastně může dopřát, aniž by se ospravedlňoval kam jde, s kým a kdy přijde. Za Vámi si přijde když to on potřebuje, když se to jemu hodí. Ale říkám, to je jedna z mých hypotéz, která nemusí být pravdivá. Ovšem chápu, že situace ve které jste Vy, je vyčerpávající a nejspíš i ubíjející. Je možná mnoho žen, které by v téže situaci prožívaly lít ost, vztek, beznaděj, touhu. Je to kolotoč emocí, kdy jste šťastná když ho máte vedle sebe, a naopak naštvaná a plná lítosti, když od Vás odjíždí do svého bytu a Vy opět nevíte, kdy ho uvidíte. Jsem ale ráda, že jste si tento Váš problém uvědomila a rozhodla se jej řešit. Určitě se s tím dá něco dělat, především by jste se měla více zaměřit sama na sebe. Dělat věci které Vás naplňují, najít si nějaký nový koníček, který by Vás bavil a zkrátka dělat si radost i drobnostmi. Zajít za kamarádkami, jezdit po výletech atd. Z tohoto kruhu vystoupit jedině tak, že se Více zaměříte na sebe (a to ne tak že se budete litovat, ale tak, že si řeknete jak se dnes potěšíte, jak uděláte svému tělu dobře), nebo úplně přerušíte veškeré kontakty s partnerem. To, že se s ním neustále potkáváte i přes to, že to v sobě nemáte ještě vyřešené (rozchod), Vás nejvíce vyčerpává a dává Vám pocit lítosti a nejistoty. 
Pokud cítíte, že Vám literatura moc sil nedává, doporučuji Vám obrátit se na jakéhokoli psychoterapeuta z Poradny Santea, nebo i jiného ve vašem okolí. Určitě by jsme Vám rádi pomohli v řešení Vašeho problému a v posunu k lepším pocitům a radosti ze života. 
 
Přeji krásný slunečný den. 
 
S pozdravem, 

 

Tereza Šimková.